Toetssteen speelt De Kinderen Smit

Het Amsterdams Theaterhuis

Toetssteen speelt De Kinderen Smit

Wanneer

zaterdag 28 november    
20:30 - 22:00

Waar

Het Amsterdams Theaterhuis
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat, Amsterdam, Noord Holland, 1054 SP, NH

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Toetssteen speelt een nieuw toneelstuk over de erfenis van Dolle Mina

DE KINDEREN SMIT

Nooit eerder was er een stuk over de tweede nationale emancipatiegolf die zo’n 50 jaar geleden begon. Schrijver Ger Beukenkamp besloot zich er aan te wagen. De regie is in handen van Erris van Ginkel. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Toetssteen coryfee Ineke Veenhoven.

De kinderen Smit is een toneelstuk met drie vrouwen die ieder op hun eigen manier de erfenis van “de generatie van Joke Smit” met zich meedragen. Drie generaties vrouwen. Loes de oudste (die naar Joke Smit is gemodelleerd) was een beroemd feministe. Ze laat een wurgende erfenis na voor haar dochter: vijfhonderd tapes, volgesproken met meningen en ervaringen. Of dochter daar een biografie uit wil destilleren.

Deze dochter, Rosalie, heeft haar hele leven geprobeerd weg te kruipen onder het juk van die beroemde moeder. En dus schuift zij de erfenis door naar kleindochter Nancy. Maar Nancy is een jonge vrouw van ónze tijd, die met verbijstering maar ook met een lach kijkt naar de levens van haar “voormoeders”. Nancy neemt de definitieve beslissing en maakt het verleden ook echt tot het verleden.

In De Kinderen Smit wordt onze recente feministische geschiedenis weerspiegeld in de verhoudingen tussen deze drie vrouwen. Maar ook is het een ontroerend generatieverhaal. Over de universele relatie tussen moeder, dochter en kleindochter.

Auteur: Ger Beukenkamp

Regie: Erris van Ginkel

Spel: Ineke Veenhoven, Linda Tordoir en Sophie van Eijck

Speeldata:
19, 20, 21, 22, 26, 27, 28 en 29 november 2015

 

Aanvang: 20:30, 22 en 29 november: 14:30

Voorverkoop: € 15,00 / CJP en Stadspas: € 12,50

Reserveren en kassa: € 16,50 / CJP en Stadspas: € 13,50

Kaartverkoop en reserveren: www.toetssteen.nl