Toneelgroep BAM speelt #Jeanne

Het Amsterdams Theaterhuis

Toneelgroep BAM speelt #Jeanne

Wanneer

vrijdag 16 juni    
20:30 - 22:00

Waar

Het Amsterdams Theaterhuis
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat, Amsterdam, Noord Holland, 1054 SP, NH

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Toneelgroep BAM! speelt #Jeanne

Amsterdam  –  Het Amsterdamse theatergezelschap Toneelgroep BAM! speelt #Jeanne, een bewerking van het beroemde verhaal van Jeanne d’Arc. De voorstelling is de vierde voorstelling van Toneelgroep BAM! in het seizoen 2016/17. De voorstellingspremière vindt plaats op 14 juni in het Amsterdams Theaterhuis te Amsterdam.

#Jeanne
Mijn verhaal? Ok, komtie. Ik ben Jeanne d’Arc. Heilige stemmen vertellen mij als klein kind dat ik Frankrijk moet bevrijden van de Engelsen, en de dauphin Charles VII tot koning moet laten kronen. Dat doe ik. Ik bevrijd Orleans, Reims en enkele andere steden. Door mij wordt Charles in de kathedraal in Reims tot koning gekroond. Ik wil daarna verder strijden om onder andere Parijs te bevrijden, maar meneertje nieuwe koning vindt het wel prima zo en probeert mij tegen te houden. Dat lukt niet, en ik trek alsnog ten strijde. Bij de slag bij Compiegne word ik door de Bourgondiërs opgepakt en uitgeleverd aan de Engelsen. Meneertje koning onderneemt niets om mij te bevrijden. Ik word door een partijdige rechtbank als ketter veroordeeld en ik sterf schreeuwend op de brandstapel. Einde. En dat allemaal in een oneindige herhaalstand. Prachtig nietwaar? Vertel me, waar genieten jullie het meest van? Is het de brandstapel? Prima, steek me maar in de fik nu. Dan hebben we dat ook weer gehad, en kunnen jullie verder met jullie leventjes.

Alsof mijn echte verhaal ook maar iets uitmaakt. Al 6 eeuwen lang herinneren jullie mij naar eigen smaak en oordeel: Een simpel boerenmeisje met veel mazzel; een Heilige; een heks; een oorlogszuchtige maniak; een boegbeeld voor sterke vrouwen wereldwijd; een symbool voor nationalisme; een dementerende tiener met destructieve hallucinaties. Wat ik nu ook doe, het is toch mijn verhaal niet meer.  Dus steek me maar in de fik nu. Klik op onderstaande link en ik zal voor jullie branden.

Tekst: Gary Blufpand

Regie: Gary Blufpand

Regie assistent: Mark Janssen Groesbeek

Spel: Tiago Abas, Ben Koopman, Lara van Dijken, Dési Ducrot, Jiyan Düyü, Sjoerd Joosten, Thom Gall, Jolijn van Ginkel, Roel Hoedemakers, Menno Sedee en Mark van Welzenis

Scenografie: Tom Brinkkemper

Kostuums: Sjoerd Joosten

Fotografie & grafisch ontwerp: Rosemarijn van Hoof

Productie: Maartje Rietsema, Iman Sanichar

Speellijst
14 juni, 20:30 – Het Amsterdams Theaterhuis
15 juni, 20:30 – Het Amsterdams Theaterhuis
16 juni, 20:30 – Het Amsterdams Theaterhuis
17 juni, 20:30 – Het Amsterdams Theaterhuis
18 Juni, 20:30 – Het Amsterdams Theaterhuis

Prijs
€ 7,50 – Voor CJP houders
€ 12,50 vanaf 21 jaar
Reserveren via: www.tgbam.nl

Toneelgroep BAM!

Toneelgroep BAM! is een groep jonge, gedreven Amsterdamse acteurs die voornamelijk als doel hebben het repertoiretoneel te ontdoen van haar stoffige imago en aantrekkelijk te maken voor jongeren. Deze ‘theaterjunkies’ streven vooral het creëren van radicale repertoirevoorstellingen na die qua vorm en inhoud kunnen wedijveren met de populaire cultuuruitingen van Hollywood, MTV en gaming.